februari 22, 2024

Veerkracht

 

I guess it was never meant to be

But it's just something we have no control over and that's what destiny is

(Mocking bird, Eminem)

 

Als het lot je voor grote uitdagingen stelt heb je veerkracht nodig.

Maar wat is het precies? En hoe kom je eraan? Het is lastig je eigen veerkracht in te schatten. Er is helaas ellende in je leven nodig om te ervaren wat je “in huis hebt”. En eigenlijk is het zo dat je vaak al een hele reis door narigheid hebt gemaakt voordat je terugkijkt en denkt: “hé, ik ben sterker dan ik dacht!”

Journalist Lisanne van Sadelhoff hield interviews met mensen die diep hebben moeten gaan door b.v. ziekte, verlies, of oorlogservaringen. Ze schreef er een boek over: "We zullen doorgaan". Ze heeft zelf e.e.a. aan narigheid meegemaakt, en probeert in gesprekken met mensen die door het leven hard zijn geraakt vat te krijgen op wat veerkracht precies is. Ieder verhaal werpt een ander licht. Een greep uit wijze woorden van de geïnterviewden:

lisanne-van-sadelhoff-we-zullen-doorgaan

  • veerkracht is : “leren verdragen”
  • veerkracht is: “zooi opruimen”
  • veerkracht wordt gevoed door hoop en hoop is “de moed het hele spectrum van scenario’s te zien maar te focussen op het positieve
  • zet tegenover elke negatieve gedachte een positieve
  • veerkracht is: “durven kiezen”
  • ook mooi: er is niet alleen veerkracht maar ook veerzacht: blijf zoeken naar balans. Denk soms in “ja”: meebewegen en aanpassen, maar in evenwicht met soms een “nee”: pleeg geen verraad aan jezelf, blijf jezelf trouw

En : “veerkracht is een taart met voor iedereen andere ingrediënten”. Waar b.v. voor de één “mee-veren” werkt, haalt de ander kracht juist uit verzet. In feite is dit boek zelf ook een taart met veel ingrediënten met voor iedereen iets wat inspireert en moed geeft.

 

Een heel praktisch boek over veerkracht van Séverine van de Voorde.

séverine-van-de-voorde-van-stress-naar-veerkracht                                                         

Deze psychologe heeft een eigen praktijk en ontwikkelde haar eigen stress-hanteer model. Zij noemt dit het “diabolo” model. In de visualisatie van dit model gaat het om twee driehoeken met de punt naar elkaar toe (soort van zandloperfiguur). De onderste driehoek omvat elementen van zelfzorg. De bovenste driehoek symboliseert persoonlijke groei. Het punt waar de driehoeken elkaar raken (de spil) staat voor verbondenheid: met jezelf, de ander, de natuur, en “het hogere”. Dit boek biedt heel praktische tips om op een gestructureerde manier stukje bij beetje steviger in je schoenen te komen staan.

 

Veerkracht brengt je ver, je bent vaak veel sterker dan je ooit had gedacht toen je het nog niet zo nodig had. Wat jouw veerkracht is, en hoe je het vergroot als het leven ellende op je bord legt, is een persoonlijke zoektocht waarin het belangrijk is trouw aan jezelf te blijven.

 

In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte én voor hun naasten. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging.

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit