november 9, 2022

“Doe ik er toe?” Een echo uit het verleden

Een tijd geleden overkwam mij iets wat mij ontroerde en aan het denken zette. Volledig onverwacht werd er op mijn werk een kartonnen doos voor me afgeleverd. Ik maakte de doos open en trof er een dik boek aan getiteld: “Travels in Central and South-America 1991-1992”. Er viel een begeleidende mail van de schrijver uit het boek. Het bleek dat ik in 1991 (ik was toen tijdens mijn co-schappen een paar maanden in Mexico en werkte op een medische post) langdurig een gecompliceerde wond bij hem had verzorgd. Daarna had hij zijn lange reis kunnen hervatten. Bij het schrijven van het boek had hij zich gerealiseerd hoe dankbaar hij daarvoor was en droeg hij het boek mede aan mij op.

Er zijn mensen voor wie je er toe deed, door iets te doen of er gewoon te zijn

Ik vond het heel bijzonder dat hij de moeite had genomen uit te zoeken (leve internet) waar ik 30 jaar na dato werkte. Maar ook inspirerend: ik realiseerde me opeens dat er vast meer mensen zijn voor ik iets betekend heb ook al was ik me er niet van bewust. En dat dat niet alleen voor mij geldt maar voor ieder van ons. Er zijn mensen voor wie je er toe deed, door iets te doen of er gewoon te zijn. Misschien heb je ooit een mooi gesprek met een onbekende in de trein gevoerd te hebben op een moment dat die dat echt nodig had.  Misschien iemand met een opmerking aan het denken gezet.

Mensen die ernstig ziek zijn en weten dat het levenseinde nadert kunnen soms met pijnlijke vragen worstelen zoals: “heb ik er toe gedaan”? Ieder zal antwoorden op deze vraag proberen te vinden, in eerste instantie vaak denkend aan familie, gezin, en werk. Maar voor iedereen geldt ook dat het leven raakt aan dat van anderen die je niet goed kent. Die contactmomenten kunnen waardevol en soms zelfs life-changing zijn. Ook al ben je je dat soms helemaal niet bewust.

 

In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging.

 

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit