april 20, 2024

Luisteren

Wie luistert, weet meer
(slogan NPO Radio 1)

We vinden het allemaal fijn als er iemand naar ons verhaal, onze issues, luistert. Maar zelf goed luisteren is niet zo eenvoudig. Echt open luisteren. Zonder ondertussen al bezig te zijn met wat je zelf vindt van wat die ander vertelt. Met oprechte interesse, en zonder tijdens iemands verhaal al een adequaat of spitsvondig antwoord te bedenken.

Deep listening

is één van de methodes die je als zorgprofessional beter leert luisteren en er zijn met regelmaat trainingen (ontwikkeld door de Engelse psychologe Rosamund Oliver).

Kern- elementen zijn:

  • Neem de rust om bewust te zijn met welke intentie je een gesprek in gaat.
  • Probeer geen “agenda” te hebben, sta er open in.
  • Luister niet alleen met je hoofd maar ook met de rest van je lijf
  • Heb tijdens het gesprek aandacht voor de ander, maar ook voor jezelf, wees je bewust zijn van je eigen oordelen en parkeer die even
  • Zie het gesprek als een ruimte waarin energie heen en weer stroomt.
  • Schrik niet terug voor stiltes, hou jezelf tegen om ze gelijk op te vullen uit ongemak

 

“Je luister niet” van Kate Murphy

is een aanrader voor iedereen die meer wil lezen over wat goed luisteren is en kan betekenen. Hoe doe je het, wat zijn de valkuilen? Eén van de valkuilen die ze noemt is dat we vaak slecht luisteren naar mensen die we goed en lang kennen. “Vertrouwen op het verleden om iemand in het heden te begrijpen is gedoemd te mislukken”. Meningen, opvattingen en overtuigingen veranderen. Blijf dus open en nieuwsgierig luisteren in het gesprek. Ga er niet van uit dat je so wie so wel weet wat de ander die jij al zo lang kent vindt.

De kracht van eenvoud

Vaak is een opening met: “vertel, hoe is het met je”, in combinatie met het creëren van luisterruimte, genoeg uitnodiging voor iemand om het hart open te zetten en te gaan praten. Niet over symptomen maar over hoe het werkelijk is.  Het gezien en gehoord willen worden in wie je bent is een diepe behoefte van ons allemaal. En hoe sterker iemand in zijn schoenen staat en in contact is met zijn/haar behoeften, hoe beter iemand zelf kan meedenken over de plannen en de behandeling in geval van ziekte.

 

In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte én voor hun naasten. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging.

 

 

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit