oktober 19, 2023

Mantelzorgen, hoe houd je het vol?

Als je geliefde en/of naaste bent van iemand met ernstige of chronische ziekte en (deels) voor diegene zorgt word je mantelzorger genoemd. De term is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw bedacht door een Nederlandse arts, om de zorg voor elkaar binnen een groep aan te duiden als “die van een mantel, die verwarmt, beschut en beveiligt”. Met die achtergrond in gedachten wordt het woord iets minder vreemd. In het Engels worden de termen  “informal care” en “caregiver” gebruikt.

De rol van de mantelzorger is vaak niet eenvoudig.

Als je naaste of je geliefde chronisch of ernstige ziek wordt is dat op veel niveaus pijnlijk en pittig. De dynamiek tussen jou en je naaste verandert gaandeweg: van partner/vrienden/ ouder-kind relatie naar een relatie met meer of omgekeerde afhankelijkheid tussen twee mensen. Dat is vaak heel verdrietig maar niet te vermijden

Daarbij is mantelzorg vaak ook fysiek een uitdaging. Gezinstaken moeten herverdeeld worden. Een gezonde nachtrust schiet er soms helemaal  bij in.

Ook op financieel gebied en qua huisvesting kunnen er grote consequenties zijn. Het kan zijn dat het inkomen van de zieke wegvalt of flink lager wordt. Het huis moet soms worden aangepast.  Je wordt van (vaak bureaucratische) instanties afhankelijk.

En ook al ben je zelf niet de zieke, ook jouw toekomstbeeld valt vaak in duigen.

Een boek wat al het bovenstaande als graphic novel prachtig en ontroerend illustreert zie je hieronder.

melanie-kranenburg-niek-van-ooijen-maaike-haan-naasten

 

Hoe blijf je overeind als mantelzorger

Het is belangrijk om je te realiseren dat jij als mantelzorger je eigen behoeftes hebt. Die kunnen heel divers zijn: b.v. letterlijk ondersteuning en praktische hulp om fysiek uit te rusten. Maar het kan ook zijn dat je een deel van je leven los van je geliefde of je naaste wilt blijven leven om af en toe ”normaliteit” om je heen te hebben. Misschien heb je geld nodig, voorzieningen, of meer informatie. Het kan helpen om in gesprek te gaan met een sparring partner om helder te krijgen wat jouw behoefte is. Dat is niet egoïstisch, het is dé manier om het lang vol te houden. En om in verbinding met je zelf én je geliefde/naaste te kunnen blijven mantelzorgen.

Links voor meer praktische informatie over mantelzorg

www.mantelzorg.nl

www.mantelzorgelijk.nl

www.zorghulpatlas.nl/mantelzorgatlas

www.reisgidsmantelzorg.nl (verwijst vooral naar het gelijknamige boek, een praktische gids t.a.v. regelingen en procedures)

lodewijk-schmit-jongbloed-daphne-riksen-reisgids-mantelzorg

www.demensie.nl (verwijst vooral naar het gelijknamige boek, waarin een mantelzorgende dochter van een vader met dementie over haar ervaringen schrijft)

dianca-schüssler-demensie

In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte én voor hun naasten. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Er staan ook boeken tussen die geschreven door mantelzorgers. Boeken ter inspiratie en aanmoediging

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit