december 14, 2022

"Ik ben er nog"

Mijn partner heeft lang geleden jaren in Zwitserland gewerkt. Inmiddels woont hij al heel lang in Nederland, maar hij krijgt nog een klein pensioentje uit Zwitserland. Hiervoor moet hij elk jaar langs het stadsdeelkantoor om te bewijzen dat hij nog leeft en om papierwerk af te handelen. Dit leidt soms tot hilarische taferelen aan de balie: “meneer, ik kan u niet vinden in het systeem”… Mijn partner: “maar ik ben hier toch?!”

Een van de meest pijnlijke aspecten bij dementie

Minder hilarisch is het als je als persoon met een ernstige ziekte ook het gevoel krijgt dat je wilt roepen: “maar ik ben er nog”!.

Vertrouwen geven

Recent stond er een artikel in de Trouw ( 3 okt 2022) waarin Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam aan het woord is. Zij vertelt dat een van de meest pijnlijke aspecten bij dementie is dat je al vrij snel niet meer mee doet. Mensen in de omgeving richten zich al snel tot iemands partner i.p.v. tot iemand zelf.

Hetzelfde kan iemand met bv ALS of een beroerte overkomen, als spreken moeilijk of slecht verstaanbaar is en veel tijd kost. Voor je het weet wordt er niet meer mét maar over je gepraat.

Een diagnose kan heel stigmatiserend zijn en maken dat anderen je niet meer voor vol aan zien. Soms eerder dan op grond van het ziektebeloop gerechtvaardigd is. Ieder mens heeft iets oorspronkelijks, dat is niet gelijk weg als je een diagnose opgeplakt krijgt of niet goed kan praten. Als anderen er ruimte voor maken en je vertrouwen geven kan je ondanks toenemende beperkingen misschien langer blijven voelen dat je meedoet en “er nog bent”.

 

In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging.

 

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit