december 14, 2022

Reisverhalen over het land van de zieke

Er zijn een aantal prachtige en ontroerende boeken, geschreven door personen die zelf heel ziek zijn (geweest) en hun ervaringen en inzichten willen delen.

Beleving van ruimte en tijd lijkt te veranderen. Vaak roept de schrijver een beeld van een land of landschap op om het gevoel en de ervaring uit te leggen. Het lijkt alsof, als er eenmaal een ernstige ziekte bij je geconstateerd is, je in een ander land aan het leven bent met ook een ander besef van tijd.

Suleika Jaouad: "Tussen twee werelden"

In een prachtig boek van Suleika Jaoud (Tussen twee werelden) beschrijft ze hoe ze zich kort na de diagnose acute leukemie voelt: “de diagnose is nog maar 48 uur geleden maar nu al voel ik mij door een valluik in een vreemd en verwarrend land terecht gekomen”. Eenmaal in het ziekenhuis, als zij zich duf en traag voelt, en haar dagen zich afspelen in een ziekenhuiskamer,  voelt ze zich een “tweederangsburger in het land van de tijd”.

suleika-jaouad-tussen-twee-werelden

Jannie Oskam: "Tussenland"

In het boek Tussenland van Jannie Oskam heeft de schrijfster kanker. Niet meer te genezen maar ook niet in een stervenfase. Dit Tussenland beschrijft ze als een overgangsgebied “waar je de weg niet ken en de taal niet spreekt”. Vroeger was bij veel vormen van uitgezaaide kanker het “verblijf” in Tussenland eerder weken tot maanden, maar nu met nieuwe geneesmiddelen soms jaren. Heel verwarrend want terug naar “waar je vandaan kwam” kan niet meer.

Deze omschrijvingen laten zien hoe eenzaam, verloren en gedesoriënteerd het kan zijn als je ernstig ziek bent. Toch zijn er in deze boeken ook ontroerende verhalen over ontmoetingen met andere mensen die in dit zelfde verwarrende Tussenland verblijven, en ook die nieuwe “taal” hebben moeten leren.

jannie-oskam-tussenland.

Margot van Schayk "Ik dans niet , ik val"

Margot van Schayk schreef in columns en in haar boek: “ik dans niet, ik  val” over haar leven met kanker (zij is inmiddels overleden). Over de angst, de verwarring, het verdriet in dat Tussenland. Maar ook over de kracht, de inzichten,  en de intensiteit van ervaringen. Dat je hard in een diep dal valt maar dat, als je je in dat dal opricht en om je heen kijkt, er ook daar onvermoede, ontroerende en mooie vergezichten zijn.

Ik val niet ik dans

Het zijn “reisverhalen” over een land waar wij allemaal in terecht kunnen komen, een land van vervreemding en eenzaamheid, maar soms ook van schoonheid, ontmoeting en liefde

 

Op mijn website www.hethuisvanm.nl vind je sommige van deze, én andere boeken met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging. In Het Huis van M begeleid ik mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte.

 

 

 

 

Maaike van der Graaff

Ik ben Maaike van der Graaff en werk al 20 jaar als medisch specialist. Maar ziekte is meer dan een medisch probleem. Daarom maak ik in onze gesprekken ook ruimte voor jouw eigen verhaal en wat voor jou belangrijk is.
Het Huis van M    |    KvK 61985651    |    AGB praktijk 84058293  AGB persoonlijk 84119799    |    BIG nr: 49038269901  
Privacy  |  Klachtenreglement (PDF)  |  Webdesign door Liesbeth Smit