Wat als je een ziekte, of symptomen, hebt waar je omgeving niets van ziet of merkt? Neem b.v.:
Het kan je lam leggen, alles is te veel. We kennen dat van de long covid patiënten. Maar ook bij bijvoorbeeld multipele sclerose, Parkinson, een doorgemaakte hersenschudding of whiplash ongeval, of bij herstel na kanker kan moeheid heel beperkend zijn. En zo zijn er nog veel meer situaties waarin dit kan spelen
is ook zo onzichtbaar. Je doet alles, maar wél met pijn en dat kost energie. Je kan depressieve gevoelens of angst hebben, zónder dat de omgeving het weet.
Het kan natuurlijk zijn dat je een liefde- en begripvolle omgeving hebt. Maar wat ik in de praktijk zie en hoor is dat “onzichtbare” klachten tot eenzaamheid, onzekerheid, spanning en frustratie kunnen leiden.
En je hebt niet alleen te maken met je directe omgeving maar ook met instanties die het liefst alles zichtbaar en meetbaar willen maken. Deze stralen geregeld het wantrouwen uit dat aanvragers van een hulpmiddel of een regeling hun (onzichtbare) klachten simuleren of aandikken. Voor je het weet zit je in slepende kwesties, tweede opinies en herbeoordelingen. Dat vreet energie.
De werkelijkheid wordt sterk versimpeld en opgeknipt in meetbare brokjes. Zo kan je af vinken of iemand wel of niet een paar honderd meter kan lopen, maar niet met hoeveel pijn of moeite dat gaat. En óók niet of iemand vervolgens de energie over heeft om nog iets te doen. Relevantere vraag is: Wat is nodig om mee te blijven doen in het leven, met vrienden, in de buurt? Dat zijn persoonlijker vragen die niet lekker passen in een standaard lijst of screening.
In het boek “Pijn, een expeditie naar onbestemd gebied zegt Sanne Bloemink (journalist en ervaringsdeskundige) heel terecht: “willen we veel geld stoppen in een controle systeem om één simulant te “pakken” of doen we oprecht pijnlijdende mensen recht en laten we die ene “simulant” lopen?
Met dank aan Iris Korver, ervaringsdeskundige, voor haar input
In mijn praktijk “het Huis van M” bied ik luisterruimte en ben ik medische vraagbaak en sparringpartner voor mensen wiens leven overhoop ligt door ziekte én voor hun naasten. Op mijn website www.hethuisvanm.nl kun je hier meer over lezen én vind je boekentips met een korte beschrijving. Boeken voor inspiratie en aanmoediging.